Handelspolitik

W sprawie opłat za odbiór publicznej telewizji i publicznego radia w Niemczech

E. P.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składający petycję sprzeciwia się systemowi publicznych dotacji na rzecz usług publicznych nadawców radiowo-telewizyjnych w Niemczech. Składający petycję jest zdania, że stanowi to pomoc państwa i może prowadzić do zakłóceń konkurencji. Składający petycję jest przede wszystkim zaniepokojony finansowaniem dużych imprez sportowych, takich jak turnieje piłkarskie, a w szczególności mistrzostwa świata. Składający petycję uważa, że ustalenia dotyczące transmitowania takich imprez w mediach publicznych oraz ich pośrednie finansowanie prowadzą do coraz wyższych opłat dla sportowców i urzędników państwowych związanych z takimi imprezami. Składający petycję wzywa instytucje UE do dopilnowania, by nakazano Republice Federalnej Niemiec zmodyfikowanie obecnych ustaleń dotyczących nadawania programów mediów państwowych, tak aby nie dopuścić do dalszego dotowania dużych imprez sportowych ze środków publicznych, co zarzuca się w petycji.

Thank you for your support, E. P.
pro

contra