Umwelt

W sprawie promowania działań mających na celu ochronę mórz i ich różnorodności biologicznej

Vida Silvestre
5 Supporters 5 in European Union
  1. Launched October 2019

Składający petycję domaga się, aby państwa członkowskie znacznie ograniczyły połowy na skalę przemysłową oraz korzystały z kryteriów zrównoważonego rozwoju środowiska i rozwoju społecznego w kontekście zarządzania kwotami połowowymi. Zaznacza, że w ramach zrównoważonej polityki rybołówstwa priorytetem powinno być tradycyjne łodziowe rybołówstwo przybrzeżne o niewielkim oddziaływaniu na środowisko, które jest jedynym sposobem zagwarantowania ochrony różnorodności biologicznej mórz. Składający petycję proponuje, aby Parlament Europejski ustanowił dotacje dla tradycyjnego łodziowego rybołówstwa przybrzeżnego, co umożliwi promowanie tego rodzaju rybołówstwa na wszystkich terytoriach i we wszystkich państwach członkowskich UE. Składający petycję apeluje również do instytucji i państw członkowskich UE o utworzenie chronionych obszarów morskich na wodach terytorialnych wszystkich państw członkowskich UE, w których ochrona różnorodności biologicznej mórz będzie możliwa dzięki kryteriom zrównoważonego rozwoju i ścisłej kontroli ze strony właściwych dla tej dziedziny władz.

Thank you for your support, Vida Silvestre