Bauvorhaben

Z 22 podpisami, w sprawie wniosku o rezygnację z projektu budowy nowego centrum handlowego w Bollate, w prowincji Mediolan (Włochy)

European Parliament
  1. Launched 25/02/2020

Składający petycję zwraca się o rezygnację z projektu budowy nowego centrum handlowego w Bollate w prowincji Mediolan. Według składającego petycję budowa tego centrum handlowego doprowadziłaby do zwiększenia ruchu drogowego na tym obszarze. Składający petycję wyraża ubolewanie z powodu wysokiego poziomu zanieczyszczeń powodujących poważne szkody dla zdrowia mieszkańców Lombardii, regionu, w którym jakość powietrza jest jedną z najgorszych w Europie. Składający petycję odnosi się do postępowań w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego przeciwko Włochom w związku z naruszeniem dyrektywy 2008/50/WE w sprawie jakości powietrza. Składający petycję podkreśla, że przedmiotowy obszar to tereny niezagospodarowane, niezabudowane i wykorzystywane do celów rolniczych, które zostałyby nieodwracalnie zniszczone przez nowe centrum handlowe.

Thank you for your support, European Parliament