Education

W sprawie transportu żywych zwierząt w warunkach niezgodnych z normami w zakresie dobrostanu zwierząt określonymi w przepisach UE

Petitioner
44 supporters 44 in European Union

Collection finished

44 supporters 44 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający(-a) petycję odnosi się do reportażu telewizyjnego dokumentującego ciężkie warunki transportu młodych cieląt z Litwy do Izraela (zdjęcia dostępne są w portalu YouTube: https://www.delfi.lt/letena/gyvunu-teises/siaubingi-vildai-siauliu-veterinarai-pasmerkegyvunus-letai-mirciai.d?id=82013099)..) Składający petycję wzywa do ścigania wszystkich osób odpowiedzialnych za organizację tych transportów, w tym członków państwowych służb ds. żywności i służb weterynaryjnych, jako że naruszyły one prawo Unii w zakresie dobrostanu zwierząt w trakcie przewozu. Składający petycję odnosi się także do praktyk, w ramach których w supermarketach dostępne są żywe ryby przetrzymywane w rzekomo okrutnych warunkach (zdjęcia dostępne są w portalu YouTube: https://www.15min.lt/new/activities/english/givunu-girl-claim-commerce-centrum-continue-market-good-fishing-56-1111602)..) Składający petycję popiera ponadto intensywne badania nad rozwojem „alternatywnych artykułów żywnościowych” uprawianych w sposób organiczny na gruntach, z uniknięciem uboju zwierząt.

Link to the petition

Image with QR code