Arbeit

W sprawie sytuacji pracowników migrujących wewnątrz UE, zatrudnionych przez agencje pracy tymczasowej w Holandii

IU Exterior
Collection finished
  1. Launched October 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję skarży się na dyskryminację, wyzysk w pracy i niepewność zatrudnienia, z jakimi borykała się i wciąż boryka zdecydowana większość wewnątrzunijnych pracowników migrujących zatrudnionych przez agencje pracy tymczasowej na południu Holandii; wzywa Parlament Europejski i Komisję do podjęcia działań, które położą kres temu i wszelkim powiązanym naruszeniom prawa UE lub praw zapisanych w Karcie praw podstawowych. Składający petycję twierdzi, że większość tych pracowników zatrudniono za pośrednictwem specjalnych stron internetowych, portali społecznościowych lub portalu EURES. Bardzo często agencje składają fałszywe obietnice i nie przedstawiają pełnego obrazu warunków pracy, co skłania pracowników do podpisywania umów przedwstępnych w Hiszpanii, które całkowicie różnią się od ostatecznych umów, które podpisują po przeniesieniu się do Holandii. W wyniku złych warunków pracy tylko w ubiegłym roku Biuro Zatrudnienia i Zabezpieczenia Społecznego hiszpańskiego Ministerstwa Pracy w Hadze otrzymało ok. 500 skarg od pracowników migrujących wewnątrz UE.

Thank you for your support, IU Exterior

openPetition international