Arbeit

U ime Saveza Ujedinjene ljevice za inozemstvo (IU Exterior), o situaciji radnika migranata unutar EU-a koje zapošljavaju agencije za privremeno zapošljavanje u Nizozemskoj

IU Exterior
  1. Launched 16/10/2019
  5. decision

Podnositelj predstavke žali se na diskriminaciju, iskorištavanje i nesigurnost na radnom mjestu koje je doživjela i koje trenutačno doživljava ogromna većina radnika migranata koje zapošljavaju agencije za privremeno zapošljavanje na jugu Nizozemske; poziva Europski parlament i Komisiju da poduzmu mjere kojima će se spriječiti takvo i svako drugo povezano kršenje zakonodavstva EU-a ili prava utvrđenih Poveljom o temeljnim pravima. Navodi da se većina spomenutih radnika zaposlila prijavom na oglase sa specijaliziranih stranica, društvenih mreža ili portala Europske mreže službi za zapošljavanje (EURES). Agencije vrlo često daju lažna obećanja i ne daju potpunu sliku o radnim uvjetima te radnici potpisuju predugovore u Španjolskoj koji su posve različiti od konačnih inačica koje potpišu nakon preseljenja u Nizozemsku. Samo u prošloj godini Ured za zapošljavanje i socijalnu sigurnosti pri Ministarstvu rada Kraljevine Španjolske u Haagu primio je oko 500 pritužbi radnika migranata unutar EU-a zbog loših radnih uvjeta.

Thank you for your support, IU Exterior