Umwelt

W sprawie domniemanego ignorowania okrutnego traktowania zwierząt przez władze miejskie Kłajpedy na Litwie

Esu Klaipėdos miesto savivaldybės seniūnaitė
5 Supporters 5 in European Union
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składający(a) petycję jest zaniepokojony(a) okrutnym traktowaniem zwierząt, rzekomo za przyzwoleniem władz miejskich Kłajpedy na Litwie. Zawarły one umowę ze spółką z o.o. „Nuaras” w sprawie postępowania z bezpańskimi zwierzętami w mieście. Składający(a) petycję twierdzi, że od ponad 20 lat „Nuaras” okrutnie znęca się nad zwierzętami. Pomimo wielokrotnych i stałych protestów obywateli i organizacji ochrony zwierząt, wzywających do rozwiązania umów z „Nuaras”, władze miejskie wciąż powierzają temu usługodawcy odpowiedzialność za zajmowanie się bezpańskimi zwierzętami w Kłajpedzie i opiekę na nimi. Zdaniem składającego(j) petycję praktyka ta stanowi naruszenie art. 13 TFUE, a także krajowych i międzynarodowych norm prawnych dotyczących traktowania zwierząt jako istot zdolnych do odczuwania, do których przestrzegania jest zobowiązana Litwa.

Thank you for your support, Esu Klaipėdos miesto savivaldybės seniūnaitė