Außenpolitik

W imieniu Stowarzyszenia Wolnego Słowa „Anna Politkowska”, w sprawie niedokończonej zapory na rzece Ogosta w Bułgarii

1. Launched 05/06/2020
  2. Time remaining 10 months

Składający petycję wzywa do pilnej interwencji, twierdząc, że przy ścianie zapory na Ogoście, która jest drugą co do wielkości zaporą na Półwyspie Bałkańskim, występują niekiedy niedopuszczalne poziomy wody. Twierdzi, że w związku z taką sytuacją ucierpieć może 21 bułgarskich osad oraz że woda wpływa na odległość 60 km w głąb terytorium Rumunii. Składający petycję twierdzi, że nawet przed uruchomieniem zapory popełniano błędy, na przykład nie dokończono budowy kompletnej kurtyny iniekcyjnej pod ścianą zapory. Obecnie, po niedawnym zamknięciu głównego systemu hydraulicznego o obiegu zamkniętym w głównym otworze wylotowym, w kanale wylotowym znajdują się znaczne ilości wody, co, jak można racjonalnie przypuszczać, wskazuje na narastające skutki niewybudowanej kurtyny iniekcyjnej.

Thank you for your support, Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Национално движение „Екогласност”