Działania w obliczu kryzysu klimatycznego

Thomas EITZENBERGER
Komisja Europejska
  1. Launched September 2019

Wzywamy Komisję Europejską do intensyfikacji działań w obliczu kryzysu klimatycznego zgodnie z założeniem ograniczenia wzrostu temperatury do 1,5°C. Oznacza to bardziej ambitne cele klimatyczne i wsparcie finansowe dla działań w dziedzinie klimatu. UE powinna dostosować swoje cele (ustalony na poziomie krajowym wkład) określone w porozumieniu paryskim do redukcji emisji gazów cieplarnianych do 2030 r. o 80 proc., tak aby do 2035 r. osiągnąć neutralność klimatyczną, a także powinna odpowiednio dostosować europejskie prawodawstwo w dziedzinie klimatu. Należy wprowadzić unijny podatek korygujący od emisji dwutlenku węgla pobierany na granicach. Nie należy zawierać żadnych umów o wolnym handlu z krajami partnerskimi, które nie stosują się do ścieżki zgodnej z 1,5° według analizy Climate Action Tracker. UE powinna wydawać bezpłatne materiały edukacyjne o skutkach zmiany klimatu uzupełniające programy nauczania wszystkich państw członkowskich.

Thank you for your support, Thomas EITZENBERGER