Verwaltung

Z trzema podpisami, w sprawie domniemania braku niezależności prokuratury w Polsce

Małgorzata Rosłońska
  1. Launched 29/04/2020

Składająca petycję przedstawia sytuację w Polsce od roku 2016, kiedy to w wyniku reform przeprowadzonych przez rządzące ugrupowania polityczne połączono w Polsce stanowisko prokuratora generalnego ze stanowiskiem ministra sprawiedliwości. Nowa ustawa o prokuraturze, zdaniem składającej petycję, daje politykom możliwość wpływania na czynności prokuratorów i kontroli politycznej (w stosunku do osób powiązanych politycznie lub sympatyzujących z aktualną władzą prokuratorzy stosują łagodniejsze kryteria niż wobec osób krytycznych w stosunku do partii rządzącej; postępowania prokuratorskie wszczynane lub umarzane są z powodów politycznych, a nie prawnych). Zdaniem składającej petycję sytuacja ta stoi w sprzeczności z prawami wynikającymi z Karty praw podstawowych, Europejskiej konwencji o ochronie praw człowieka oraz TFUE.

Thank you for your support, Małgorzata Rosłońska