Verwaltung

Z ügyészség függetlenségének állílólagos hiányáról Lengyelországban

Małgorzata Rosłońska
  1. Launched 29/04/2020

A petíció benyújtója azt állítja, hogy a kormányzó politikai frakciók által végrehajtott reformok eredményeként 2016 óta két lengyel hatóság között kapcsolat áll fenn. A szóban forgó hatóságok az ügyészi hivatal és az igazságügy-miniszter. A petíció benyújtója úgy véli, hogy az ügyészségről szóló új jogszabály lehetővé teszi a politikusok számára, hogy befolyásolják az ügyészek tevékenységét és politikai ellenőrzést gyakoroljanak (a petíció benyújtója azt állítja, hogy az ügyészségek szigorúbb kritériumokat alkalmaznak azokkal szemben, akik bírálják a kormánypártot, mint azokkal szemben, akik vele szimpatizálnak vagy politikai kapcsolatban állnak; a büntetőeljárásokat nem jogi, hanem politikai alapon kezdeményezik vagy szüntetik meg). A petíció benyújtójának véleménye szerint ez a helyzet ellentétes az Alapjogi Chartából, az emberi jogok európai egyezményéből és az EUMSZ-ből eredő jogokkal.

Thank you for your support, Małgorzata Rosłońska