Verwaltung

Se třemi podpisy ve věci údajného nedostatku nezávislosti úřadu prokuratury v Polsku

Petitioner
217 Supporters 217 in European Union
Collection finished
  1. Launched April 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Předkladatelka petice uvádí, že od roku 2016 existují vazby mezi dvěma polskými státními orgány v důsledku reforem prováděných vládnoucími politickými frakcemi/stranami. Jedná se o úřad státní prokuratury a ministerstvo spravedlnosti. Předkladatelka petice má za to, že nový zákon o úřadu státní prokuratury umožňuje politikům ovlivňovat činnost státní prokuratury a vykonávat nad ní politickou kontrolu (tvrdí, že úřad státní prokuratury uplatňuje tvrdší kritéria na ty, kteří kritizují vládní stranu, než na ty, kteří s vládní stranou sympatizují nebo k ní mají politické vazby; trestní stíhání jsou zahajována či zastavována spíše z politických důvodů než z důvodů zákonných). Podle předkladatelky petice je tato situace v rozporu s právy, která vyplývají z Listiny základních práv EU, Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a SFEU.

openPetition international