Verwaltung

S tri priložena potpisa, o navodnoj neovisnosti državnog odvjetništva u Poljskoj

Małgorzata Rosłońska
  1. Launched April 2020
  2. Time remaining >3 Months

Podnositeljica predstavke navodi da od 2016. postoje veze između dvaju poljskih tijela zbog reformi koje su provele vladajuće političke frakcije. Ta tijela su Ured glavnog javnog tužitelja i Ministarstvo pravosuđa. Podnositeljica predstavke smatra da novi Zakon o Uredu javnog tužitelja omogućuje političarima da utječu na djelovanje javnih tužitelja i da provode političku kontrolu (tvrdi da uredi javnog tužitelja primjenjuju strože kriterije na one koji kritiziraju vladajuću stranku nego na one koji su na njezinoj strani ili s njom imaju političke veze; kazneni progon pokreće se ili obustavlja zbog političkih, a ne pravnih razloga). Prema mišljenju podnositeljice predstavke ta je situacija u suprotnosti s pravima koja proizlaze iz Povelje o temeljnim pravima, Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i UFEU-a.

Thank you for your support, Małgorzata Rosłońska

openPetition international