Verwaltung

S tromi podpismi, o údajnej nedostatočnej nezávislosti prokuratúry v Poľsku

Małgorzata Rosłońska
  1. Launched 29/04/2020

Predkladateľka petície uvádza, že od roku 2016 existujú prepojenia medzi dvoma poľskými orgánmi v dôsledku reforiem, ktoré uskutočnili vládnuce politické strany. Dotknutými orgánmi sú úrad generálnej prokuratúry a ministerstvo spravodlivosti. Predkladateľka petície sa domnieva, že nový zákon o prokuratúre umožňuje politikom ovplyvňovať činnosť prokurátorov a vykonávať politickú kontrolu (tvrdí, že úrady prokuratúry uplatňujú prísnejšie kritériá na tých, ktorí sú kritickí voči vládnucej strane, ako v prípade tých, ktorí s ňou sympatizujú alebo s ňou majú politické prepojenie; trestné stíhanie sa začína alebo prerušuje skôr z politických ako právnych dôvodov). Predkladateľka petície sa domnieva, že táto situácia predstavuje porušenie práv vyplývajúcich z charty základných práv, Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a ZFEÚ.

Thank you for your support, Małgorzata Rosłońska