Zusammenleben

W sprawie zarzutu naruszenia praw podstawowych obywateli w bułgarskim projekcie ustawy o zmianie kodeksu postępowania karnego

Елена Гунчева
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Petycja dotyczy bułgarskiej ustawy nowelizującej kodeks postępowania karnego. Składająca petycję twierdzi, że proponowane zmiany skutkowałyby naruszeniem praw podstawowych obywateli, ponieważ umożliwiłyby zatrzymanie na 48 godziny, nie dając zatrzymanemu prawa do telefonicznego skontaktowania się z rodziną. To samo dotyczyłoby małoletnich, choć limit czasowy wynosiłby 24 godziny. Składająca petycję skarży się, że takie przepisy, zwłaszcza stosowane wobec małoletnich, są nie do przyjęcia i ułatwiłyby „tajne” zatrzymania i stosowanie przez policję presji psychologicznej.

Thank you for your support, Елена Гунчева
pro