Handelspolitik

W sprawie zakazu połowów włokami w obrębie trzech mil od północno-wschodniego wybrzeża Atlantyku bez możliwości odstępstw

Petitioner
6 Supporters 6 in European Union
Collection finished
  1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję zwraca się o przyjęcie na szczeblu UE przepisów dotyczących połowów włokami w wodach terytorialnych państw członkowskich. Krytykuje on praktykę przyznawania zwolnień stosowaną przez francuską administrację na szczeblu regionalnym w odniesieniu do obszaru trzech pierwszych mil od wybrzeża Francji. Jego zdaniem zwolnienia te faworyzują głównie połowy włokami dennymi, które są najmniej zrównoważoną techniką połowów dla obszaru morskiego, oraz które zagrażają różnorodności biologicznej i żywym zasobom wodnym i je zmniejszają. Składający petycję sprzeciwia się ogólnemu stosowaniu zwolnień we wszystkich departamentach nadmorskich oraz praktycznej niemożności skierowania sprawy do Rady Stanu, biorąc pod uwagę dwumiesięczny termin na podjęcie działań na szczeblu krajowym.