Gesundheit

W sprawie stosowania rozporządzenia (WE) nr 833/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego w UE

Elena Blanco Fuente
27 Supporters 27 in European Union
  1. Launched 16/10/2019

Składająca petycję skarży się, że od maja 2020 r., ze względu na rozporządzenie (WE) nr 833/2004, będzie zobowiązana do opłacania składek na ubezpieczenie społeczne w kraju, w którym prowadzi działalność zawodową (Portugalia), mimo że krajem, w którym deklaruje ona podatki i w którym została zatrudniona, jest Hiszpania, ponieważ składająca petycję jest urzędnikiem państwowym przemieszczającym się w ramach dobrowolnej mobilności. Stwierdza, że będzie to miało poważny niekorzystny wpływ na jej życie oraz życie wszystkich pracowników, których dotyczy wspomniane rozporządzenie. Uważa, że spowoduje to znaczny spadek jej wynagrodzenia netto, emerytur i świadczeń socjalnych, biorąc pod uwagę, że warunki zabezpieczenia społecznego w Portugalii nie są takie same jak w Hiszpanii. Co więcej, zmieni to również prawa nabyte, np. spowoduje niemożność uzyskania leczenia w przypadku hospitalizacji lub poważnej choroby w kraju pochodzenia. Uważa ona, że rozporządzenia nie należy stosować z mocą wsteczną, a w każdym razie podatnicy powinni mieć możliwość wyboru miejsca płacenia składek na ubezpieczenie społeczne, tak aby mogli zachować tę opcję, która jest najbardziej korzystna.

Thank you for your support, Elena Blanco Fuente