Gesundheit

O primjeni Uredbe (EZ) br. 833/2004 o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti u Europskoj uniji

Elena Blanco Fuente
27 Supporters 27 in European Union
  1. Launched 16/10/2019

Podnositeljica predstavke žali se da će od svibnja 2020. biti obvezna plaćati doprinose za socijalno osiguranje u zemlji u kojoj obavlja profesionalnu djelatnost (Portugalu) zbog Uredbe (EZ) br. 833/2004. Kao državna službenica upućena u Portugal u okviru dobrovoljne mobilnosti to je obvezna učiniti iako poreznu prijavu podnosi u Španjolskoj u kojoj je zaposlena. Navodi da će to ozbiljno naštetiti njezinu životu i životima svih zaposlenika na koje utječe ova Uredba. Smatra da će to dovesti do znatnog pada njezine neto plaće, mirovine i socijalnih naknada budući da uvjeti socijalnog osiguranja u Portugalu nisu jednaki onima u Španjolskoj. Nadalje, promijenit će se njezina stečena prava i stečena prava ostalih, primjerice neće moći dobiti liječenje u slučaju hospitalizacije ili teške bolesti u zemlji porijekla. Smatra da se Uredba ne bi trebala primjenjivati retroaktivno ili da bi porezni obveznici u svakom slučaju trebali moći odabrati u kojoj zemlji plaćaju doprinose za socijalno osiguranje kako bi zadržali najpovoljniju opciju.

Thank you for your support, Elena Blanco Fuente