Bauvorhaben

W sprawie sprzeciwu wobec budowy zakładu odsalania wody w celu zapewnienia niezależnego zaopatrzenia w wodę na wyspie Elba

Benedetto Rubetti
  1. Launched October 2019

Składający petycję sprzeciwia się planowanej budowie zakładu odsalania wody (początek robót zaplanowano na październik 2019 r.) w zatoce Mola i w Capoliveri Lido (Elba). Nie podając szczegółów dotyczących zmiany planowania, składający petycję wyraża zaniepokojenie w związku z tym, że linia brzegowa zostanie na pewno oszpecona, i ma wątpliwości co do korzyści płynących z tego planowanego zakładu. Wskazuje, że niedobór wody na wyspie wynika w dużej mierze z przestarzałych przewodów wodociągowych (z których ponad połowa jest nieszczelna) oraz że wodę można ponadto pozyskać z dużych podmorskich warstw wodonośnych i z licznych źródeł znajdujących się na wyspie, bez szkody dla środowiska, krajobrazu i zasobów naturalnych.

Thank you for your support, Benedetto Rubetti