Handelspolitik

W sprawie jednolitych informacji dotyczących usług transportu publicznego dostępnych w całej UE

Miguel Angel Alvarez Cabrerizo
  1. Launched 17/01/2020

Składający petycję skarży się, że obywatele Unii nie mają dostępu do jednolitych informacji dotyczących usług transportu publicznego dostępnych w całej UE. Chociaż strony internetowe i aplikacje mobilne przedsiębiorstw transportowych lub władz lokalnych zawierają informacje dotyczące map i rozkładów jazdy transportu publicznego, składający petycję wskazuje, że informacje te są trudne do znalezienia lub zrozumienia dla osób przemieszczających się z jednego państwa członkowskiego do drugiego. Proponuje on zatem zachęcenie przedsiębiorstw transportu publicznego w UE do korzystania ze wspólnych standardowych formatów publikowania informacji dotyczących map i rozkładów jazdy transportu publicznego oraz zapewnienie obywatelom Unii dostępu do wspólnego źródła informacji na temat transportu publicznego w całej UE. Ponadto składający petycję uważa, że fundusze UE nie są należycie wykorzystywane w tym zakresie.

Thank you for your support, Miguel Angel Alvarez Cabrerizo