Arbeit

W sprawie dyskryminującego traktowania personelu tymczasowego w hiszpańskiej służbie cywilnej, z naruszeniem dyrektywy 1999/70/WE

M. G.
Collection finished
  1. Launched January 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję skarży się, że hiszpańskie organy administracji publicznej naruszają dyrektywę Rady 1999/70/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. dotyczącą Porozumienia ramowego w sprawie pracy na czas określony, zawartego przez Europejską Konfederację Związków Zawodowych (ETUC), Europejską Unię Konfederacji Przemysłowych i Pracodawców (UNICE) i Europejskie Centrum Przedsiębiorstw Publicznych (CEEP), gdyż zatrudniają pracowników tymczasowych na mniej korzystnych warunkach w porównaniu z pozostałymi funkcjonariuszami publicznymi. Składający petycję zwraca uwagę, że przedmiotowe przepisy były wielokrotnie i stale naruszane przez rząd hiszpański i różne rządy regionalne, ponieważ przez lata nie organizowano żadnych konkursów mających na celu obsadzenie wolnych stanowisk, a kiedy konkursy zostały ostatecznie przeprowadzone, ogłoszenia dotyczyły jedynie bardzo niewielkiej liczby stanowisk w stosunku do faktycznej liczby wakatów, przy czym pracownikom zatrudnionym na czas określony, którzy od lat zajmowali takie stanowiska, nie pozwolono na udział w konkursach.

Thank you for your support, M. G.

openPetition international