Umwelt

W imieniu komitetu Piazza Poggibonsi, z 1200 podpisami, w sprawie sprzeciwu wobec planu władz miasta dotyczącego zniszczenia terenu zieleni miejskiej

comitato di Piazza Mazzini Poggibonsi (SI)
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Time remaining 6 weeks

Składająca petycję sprzeciwia się planom władz miasta dotyczącym zniszczenia terenu zieleni przez wycinkę 35 w pełni wyrośniętych drzew na placu miejskim w ramach projektu rewitalizacji finansowanego z Europejskiego Funduszu Strukturalnego (EFS), który został zatwierdzony bez wcześniejszych konsultacji publicznych. Zniszczenie terenu zieleni położonego w centrum miasta jest sprzeczne z celami w zakresie dostosowania do zmiany klimatu, ochrony środowiska i oszczędnego gospodarowania zasobami, określonymi w art. 9 ust. 5 i 6 rozporządzenia (UE) nr 1303/2013 ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące europejskich funduszy strukturalnych i przepisy zapewniające ich skuteczne wykorzystanie. Sygnatariusze petycji wzywają jednak do wykorzystania środków unijnych do celów zachowania i ochrony placu miejskiego oraz przywrócenia terenu zieleni poprzez ponowne posadzenie drzew, co wiąże się z właściwym korzystaniem z przedmiotowych funduszy.

Thank you for your support, comitato di Piazza Mazzini Poggibonsi (SI)