Umwelt

W imieniu Défense Des Marais de l’Estuaire (DDME), w sprawie projektu budowy turbin wiatrowych wzdłuż estuarium Żyrondy (Natura 2000)

Défense Des Marais de l'Estuaire (DDME)
  1. Launched October 2019

Decyzje dotyczące transformacji sektora energetycznego, które Francja musi podjąć, mają kluczowe znaczenie dla przetrwania różnorodności biologicznej i ochrony środowiska. Powinny one współgrać z wyzwaniami związanymi z przeciwdziałaniem ociepleniu klimatu. Składający petycję kwestionuje jednak budowę turbin wiatrowych wzdłuż estuarium Żyrondy, ponieważ obszar ten położony jest wzdłuż głównego korytarza migracyjnego Europy, i turbiny mogłyby destruktywnie oddziaływać na różnorodność biologiczną, środowisko naturalne, tereny podmokłe i chroniony od dawna krajobraz. Prawy brzeg rzeki należy od wielu lat do sieci Natura 2000. Zanim stał się częścią obszaru Natura 2000, miał szczególny status na podstawie dyrektywy w sprawie ochrony dzikiego ptactwa. Ponadto projekt instalacji turbin wiatrowych otrzymał nieprzychylne opinie kilku instancji urzędowych. Składający petycję zwraca się o interwencję u władz francuskich w celu wstrzymania tego projektu.

Thank you for your support, Défense Des Marais de l'Estuaire (DDME)