Handelspolitik

W imieniu Agencia Comunicación y Género S.L., w sprawie potrzeby podjęcia środków przeciwko nękaniu, zastraszaniu lub szkalowaniu użytkowników portali i platform cyfrowych

Leon Fernando Del Canto Gonzalez
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składający petycję w bardzo szczegółowym piśmie skarży się na niepokojący wzrost liczby sytuacji, w których użytkownicy sieci społecznych, zwłaszcza kobiety i dzieci, narażeni są na groźby, nękanie i pomówienia. Składający petycję zaznacza, że władze państw członkowskich Unii Europejskiej nie oferują skutecznych rozwiązań w tych sytuacjach oraz że portale i platformy cyfrowe nie dochowują należytej staranności w zarządzaniu domniemanymi treściami przestępczymi. Składający petycję skarży się również na naruszenie przez spółki zarządzające sieciami mediów społecznościowych ram regulacyjnych dotyczących Karty praw podstawowych, ochrony tych praw w internecie oraz szczegółowych przepisów dotyczących konsumentów w UE. Donosi również o mnożeniu się anonimowych profili nastawionych na nękanie oraz o braku skutecznych i dostępnych protokołów i procedur dla użytkowników, aby położyć kres takim atakom. Sieci społecznościowe nie zapewniają monitorowania w celu obrony użytkowników ani mechanizmów rozwiązywania konfliktów. Składający petycję zwraca się do Parlamentu Europejskiego o zajęcie wyraźnego stanowiska w sprawie naruszenia prawa Unii Europejskiej oraz, w razie potrzeby, o opracowanie środków legislacyjnych w celu zaradzenia tej sytuacji. Proponuje również utworzenie odpowiedniej grupy roboczej w Parlamencie Europejskim.

Thank you for your support, Leon Fernando Del Canto Gonzalez
pro