Za sdružení „Agencia Comunicación y Género S.L.“ ve věci potřeby opatření proti šikanování, ohrožování či pomluvám uživatelů digitálních portálů a platforem

Petitioner
13 supporters 13 in European Union

Collection finished

13 supporters 13 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Předkladatel petice si ve velmi podrobném dopise stěžuje na znepokojivé zvýšení počtu situací, kdy jsou uživatelé sociálních sítí, zejména ženy a děti, vystaveni výhrůžkám, šikanování a pomluvám. Předkladatel upozorňuje na to, že orgány členských států Evropské unie neposkytují na tyto situace účinnou odezvu a že digitální portály a platformy nepostupují při spravování údajně nezákonného obsahu s náležitou pečlivostí. Předkladatel si také stěžuje na to, že společnosti spravující sítě sociálních médií porušují regulační rámec týkající se Listiny základních práv, ochrany uvedených práv na internetu a konkrétních nařízení ohledně spotřebitelů v rámci EU. Dále oznamuje, že se množí anonymní profily s charakterem projevů šikany, a nedostatek účinných a přístupných protokolů a postupů, jak by mohli uživatelé učinit takovým útokům přítrž. Sociální sítě postrádají monitorování za účelem obrany uživatelů a mechanismy řešení konfliktů. Předkladatel žádá Evropský parlament, aby k porušení právních předpisů Evropské unie zaujal jednoznačný postoj, a je-li to nutné, také k vypracování legislativních opatření k nápravě situace. Rovněž navrhuje zřídit příslušnou pracovní skupinu v Evropském parlamentu.

Link to the petition

Image with QR code