Handelspolitik

(u ime Agencije za komunikaciju i rodnu ravnopravnost S.L.,) o potrebi za donošenjem mjera protiv zlostavljanja, prijetnji ili kleveta koje trpe korisnici internetskih portala i platformi

Petitioner
13 Supporters 13 in European Union
Collection finished
  1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositelj se predstavke u vrlo detaljnom dopisu žali na zabrinjavajuće povećanje učestalosti situacija u kojima korisnici društvenih mreža, posebno žene i djeca, trpe prijetnje, zlostavljanje i klevete. Podnositelj predstavke ističe da tijela država članica Europske unije ne pružaju učinkovite odgovore na takve situacije te da internetski portali i platforme nedovoljno djeluju u pogledu upravljanja navodnim kažnjivim sadržajem. Podnositelj predstavke također se žali na to što poduzeća koja upravljaju društvenim mrežama krše regulatorni okvir povezan s Poveljom o temeljnim pravima, zaštitom tih prava na internetu i posebnim uredbama o potrošačima unutar EU-a. Također navodi rast broja anonimnih profila kojima je cilj zlostavljanje te manjak učinkovitih i pristupačnih protokola i postupaka koji korisnicima omogućuju suzbijanje takvih napada. Društvene mreže ne provode dovoljno praćenje u pogledu zaštite korisnika i ne raspolažu s dovoljno mehanizama za rješavanje sukoba. Podnositelj predstavke zahtijeva od Europskog parlamenta da zauzme jasan stav o kršenju prava Europske unije te, ako je to potrebno, o razvoju zakonodavnih mjera u svrhu rješavanja situacije. Također predlaže uspostavu odgovarajuće radne skupine u Europskom parlamentu.