Bauvorhaben

Solin, w sprawie zarzutu nieprawidłowości w projekcie finansowanym z Funduszu Spójności UE

Građanska inicijativa za čisti okoliš MO Srednja Strana, Solin
1 Supporter 1 in Europäische Union
  1. Launched December 2019

Składający petycję twierdzi, że chorwacki Fundusz Efektywności Środowiskowej i Energetycznej zgodził się na realizację projektu dotyczącego miasta Solin i zatwierdził go, pomimo że nie był on zgodny z zaleceniami odnośnie do wielkości i wartości projektu. Zdaniem składającego petycję lokalizacja zakładu recyklingu, będącego częścią przedstawionego projektu, jest niewłaściwa: zakład umiejscowiono w pobliżu dwóch placów zabaw dla dzieci i terenów klubu sportowego. Ponadto mieszkańców nie poinformowano o tej lokalizacji, nie mogli oni także uczestniczyć w debacie publicznej, ponieważ władze lokalne wybrały to miejsce arbitralnie i bez konsultacji z ekspertami. Petycja od obywateli, podpisana przez 498 osób – ponad 70% dorosłych mieszkańców tego osiedla – i zawierająca apel o przeniesienie zakładu recyklingu w inne, bardziej stosowne miejsce (w mieście jest 5–6 innych nadających się do tego miejsc) została odrzucona.

Thank you for your support, Građanska inicijativa za čisti okoliš MO Srednja Strana, Solin