PRO-NUTRISCORE

Komisja Europejska
102.588 Supporters 102.588 in European Union
  1. Launched May 2019

Zwracamy się do Komisji Europejskiej o wprowadzenie uproszczonego oznakowania „Nutriscore” w odniesieniu do produktów spożywczych, aby zagwarantować, że konsumenci będą otrzymywali wysokiej jakości informacje o wartości odżywczej, oraz aby chronić ich zdrowie. 1. Sprawić, że odczytywanie i zrozumienie etykietowania dotyczącego wartości odżywczej będzie łatwiejsze, dzięki czemu na pierwszy rzut oka będzie można ocenić wartość odżywczą produktów w obliczu różnorodnego asortymentu produktów spożywczych. 2. Podjąć działania w kwestii zdrowia publicznego, zachęcając przedsiębiorstwa do poprawy składu swoich produktów. 3. Zharmonizować informacje o wartości odżywczej na szczeblu europejskim przez wprowadzenie jednego oficjalnego systemu etykietowania, co pozwoli uniknąć nieporozumień, na jakie narażeni są konsumenci europejscy ze względu na dużą liczbę stosowanych logotypów.

Thank you for your support, Cédric MUSSO