Soziales

Za Centrum samostatného života ve věci využívání evropských strukturálních a investičních fondů v Bulharsku

Centre for Independent Living Sofia
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Petice se týká plánovaného využití evropských strukturálních a investičních fondů na stavbu skupinových domů pro osoby se zdravotním postižením a seniory. Skupinové domy jsou součástí snahy bulharské vlády neumisťovat osoby se zdravotním postižením a seniory do ústavů poskytujících dlouhodobou péči, a podporovat tak jejich samostatný život a skutečné sociální začlenění a účast ve společnosti. Předkladatelka je však znepokojena tím, že přestože skupinové domy mohou postupně vést k uzavření tradičních ústavů, je nepravděpodobné, že by znamenaly konec segregace osob se zdravotním postižením a seniorů a jejich vyloučení ze společnosti. V tomto ohledu předkladatelka navrhuje jiné využití evropských fondů, a to ke koupi bytů v existujících bytových domech nebo domů a k poskytování individuálněji zaměřené podpory. Předkladatelka žádá Evropský parlament, aby vyzval Komisi, aby zajistila, že Bulharsko využije fondy EU k podpoře sociálního začlenění osob se zdravotním postižením v souladu s povinnostmi dané země vůči EU a Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením. K tomu je zapotřebí přijmout strategii a plán na dlouhodobou péči (deinstitucionalizaci), která bude upřednostňovat poskytování přístupného a cenově dostupného bydlení (které není sdílené) a nebytovou podporu v komunitě, včetně osobní asistence. Předkladatelka rovněž navrhuje vyvinout metodiku pro hodnocení strategií deinstitucionalizace členských států, která zohlední Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením a bude hodnotit členské státy na základě výsledků pro dotčené osoby, co se týče jejich sociálního začlenění a zapojení do komunity.

Thank you for your support, Centre for Independent Living Sofia
pro