Soziales

V imenu Centra za neodvisno življenje, o uporabi evropskih strukturnih in investicijskih skladov v Bolgariji ,

Centre for Independent Living Sofia
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Peticija je povezana z načrtovano uporabo evropskih strukturnih in investicijskih skladov za gradnjo skupinskih domov za invalide in starejše. Bolgarska vlada take domove načrtuje v okviru prizadevanj za deinstitucionalizacijo sistema dolgotrajne oskrbe, da bi invalidom in starejšim omogočili neodvisno življenje ter resnično vključenost v družbo in sodelovanje v njej. Vlagatelja peticije skrbi, da se bodo zaradi takih skupinskih domov tradicionalne institucije sicer morda postopoma zaprle, vendar se segregacija in izključevanje invalidov in starejših iz družbe kljub temu ne bosta končala. Predlaga, naj se sredstva EU raje porabijo za nakup stanovanj v obstoječih blokih/hišah in zagotavljanje posamezniku prilagojene podpore. Vlagatelj peticije prosi Evropski parlament, naj pozove Komisijo, naj zagotovi, da Bolgarija sredstva EU uporablja za podpiranje socialnega vključevanja invalidov v skladu s svojimi obveznostmi do EU in Konvencije o pravicah invalidov. To pomeni, da je treba sprejeti strategijo in načrt za dolgotrajno oskrbo (deinstitucionalizacijo), v katerih bo imelo prednost zagotavljanje splošno in cenovno dostopnih stanovanj (ne vseh na istem mestu) ter nestanovanjske podpore v skupnosti, vključno z osebno pomočjo. Vlagatelj peticije tudi predlaga, naj se razvije metodologija za ocenjevanje strategij držav članic za deinstitucionalizacijo, pri kateri bi se upoštevala Konvencija o pravicah invalidov, države članice pa bi se ocenjevale na podlagi rezultatov glede socialnega vključevanja posameznikov in njihovega sodelovanja v družbi.

Thank you for your support, Centre for Independent Living Sofia
pro