Soziales

W sprawie wykorzystania europejskich funduszy strukturalnych i inwestycyjnych w Bułgarii

Centre for Independent Living Sofia
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Petycja dotyczy planowanego wykorzystania europejskich funduszy strukturalnych i inwestycyjnych (EFSI) na budowę ośrodków dla osób niepełnosprawnych oraz osób starszych, Takie ośrodki są częścią działań rządu bułgarskiego na rzecz deinstytucjonalizacji systemu opieki długoterminowej, a tym samym sprzyjają zachowaniu samodzielności przez osoby niepełnosprawne i osoby starsze oraz ich rzeczywistemu włączeniu do życia w społeczeństwie i uczestnictwu w nim. Składająca petycję jest jednak zaniepokojona faktem, że nawet jeśli powstanie takich ośrodków może w końcu doprowadzić do zamknięcia tradycyjnych instytucji, jest jednak mało prawdopodobne, że położy ono kres segregacji i wykluczeniu osób niepełnosprawnych i osób starszych w społeczeństwie. W tym sensie składająca petycję proponuje alternatywne rozwiązanie, a mianowicie przeznaczenie środków unijnych na zakup mieszkań w istniejących już blokach lub domach oraz zapewnienie bardziej zindywidualizowanego wsparcia. Składająca petycję wzywa Parlament Europejski do zwrócenia się do Komisji o dopilnowanie, żeby Bułgaria wykorzystała fundusze unijne na wspieranie włączenia społecznego osób niepełnosprawnych zgodnie z zobowiązaniami nałożonymi przez UE oraz Konwencję ONZ o prawach osób niepełnosprawnych (UNCPRD). Wymaga to przyjęcia strategii oraz planu opieki długoterminowej (deinstytucjonalizacji), który głównie stawia na przekazanie łatwo dostępnych oraz przystępnych cenowo mieszkań (niepołączonych ze sobą) oraz inne rodzaje wsparcia niż te związane z zakwaterowaniem, w tym pomoc osobistą. Składająca petycję proponuje również opracowanie metody oceny strategii deinstytucjonalizacji w państwach członkowskich, która uwzględniałaby UNCRPD oraz miała na celu ocenę państw członkowskich na podstawie osiągnięć w sytuacjach poszczególnych osób, jeśli chodzi o ich włączenie społeczne oraz uczestnictwo w życiu społecznym.

Thank you for your support, Centre for Independent Living Sofia
pro