Soziales

U ime Centra za neovisni život o korištenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u Bugarskoj

Centre for Independent Living Sofia
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Predstavka se odnosi na planirano korištenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) za izgradnju stambenih zajednica za osobe s invaliditetom i starije osobe. Izgradnja stambenih zajednica jedan je od načina na koji bugarska vlada nastoji deinstitucionalizirati sustav dugotrajne skrbi, potičući tako neovisni život osoba s invaliditetom i starijih osoba, njihovo istinsko uključivanje i sudjelovanje u društvu. Međutim, podnositeljica predstavke brine da, iako izgradnja takvih stambenih zajednica postupno vodi do zatvaranja tradicionalnih ustanova, njome se vjerojatno neće zaustaviti segregacija i isključivanje osoba s invaliditetom i starijih osoba u društvu. U tom pogledu ona predlaže alternativno korištenje sredstava iz fondova EU-a za kupnju stanova u već postojećim stambenim zgradama/kućama i pružanje individualizirane potpore. Traži od Europskog parlamenta da pozove Komisiju da osigura da Bugarska koristi sredstva iz fondova EU-a da bi podržala socijalnu uključenost osoba s invaliditetom u skladu s obvezama zemlje prema EU-u i nacionalnom okviru za provedbu Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom (UNCRPD). Stoga je potrebno usvajanje strategije i plana za dugotrajnu skrb (deinstitucionalizacija), što daje prednost pružanju dostupnog i povoljnog stanovanja (zajedničko stanovanje) te potpore u zajednici za osobe koje ne stanuju u domovima, uključujući osobnu pomoć. Podnositeljica predstavke predlaže i razvoj metodologije za procjenu strategija deinstitucionalizacije u državama članicama kojom će se uzeti u obzir CRPD i procijeniti države članice na temelju ishoda za dotične pojedince kad je riječ o njihovom uključivanju u društvo i sudjelovanju u zajednici.

Thank you for your support, Centre for Independent Living Sofia
pro