Soziales

Európai strukturális és beruházási alapok Bulgáriában történő felhasználásáról

Centre for Independent Living Sofia
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

A petíció az európai strukturális és beruházási alapok (ESBA) tervezett felhasználását érinti, amely idősek és fogyatékossággal élők számára kialakított csoportos otthonok építésére irányul. Az ilyen csoportos otthonok részét képezik a bolgár kormány azon törekvésének, hogy csökkentse a tartós ápolási-gondozási rendszer intézményesítettségét, és ezzel elősegítse a fogyatékossággal élők és idősek független életvitelét, valamint a társadalomba történő valódi beilleszkedésüket és részvételüket. A petíció benyújtója ugyanakkor aggódik amiatt, hogy bár az ilyen csoportos otthonok a hagyományos intézmények fokozatos bezárásához vezethetnek, nem valószínű, hogy megoldást kínálnak a fogyatékossággal élők és idősek szegregációjára és társadalomból való kirekesztettségére. Ebben a tekintetben a petíció benyújtója az uniós alapok alternatív felhasználását javasolja, nevezetesen lakások vásárlására már meglévő lakóépületekben vagy társasházakban, illetve személyre szabottabb támogatás nyújtására. A petíció benyújtója felkéri az Európai Parlamentet, hogy szólítsa fel a Bizottságot annak biztosítására, hogy Bulgária a fogyatékossággal élők és idősek társadalmi befogadásának támogatására használja fel az uniós alapokat az ország uniós, és a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény (UNCRPD) szerinti kötelezettségeivel összhangban. Ehhez egy olyan, (az intézményesítettség csökkentésére irányuló) tartós ápolási-gondozási stratégiát és tervet kell elfogadni, amelynek kiemelt célja a hozzáférhető és megfizethető (nem közösségi) lakhatás és a nem lakhatási célú közösségi támogatás biztosítása, ideértve a személyi segítségnyújtást is. A petíció benyújtója az intézményesítettség csökkentését célzó tagállami stratégiák értékelésére irányuló módszertan kifejlesztését is javasolja, amely figyelembe veszi a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, és az érintettek társadalmi befogadása és közösségben való részvétele tekintetében elért eredmények alapján értékeli a tagállamokat.

Thank you for your support, Centre for Independent Living Sofia
pro