Tiere

Z trzema dodatkowymi podpisami, w sprawie transportu i uboju zwierząt gospodarskich z UE w państwach trzecich

U. P.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

W petycji krytykuje się obecne warunki transportu żywych zwierząt do państw trzecich, a także praktyki uboju w państwach trzecich. Składający petycję odnosi się do filmu dokumentalnego zatytułowanego „37 Degrees – Classified: Animal Transport” (37 stopni – Tajne: transport zwierząt), wyemitowanego przez korporację ZDF. Sygnatariusze petycji ubolewają nad tym, że chociaż przeprowadzono wiele debat społecznych nad tymi kwestiami, nie podjęto żadnych istotnych działań w celu zapewnienia właściwego traktowania zwierząt zgodnie z przepisami i regulacjami UE. Składający petycję wskazują w szczególności na zarzuty zawarte w filmie dokumentalnym, jakoby wiele krajów islamskich, takich jak Turcja i kraje Bliskiego Wschodu, nie zapewniało właściwych warunków podczas poddawania zwierząt ubojowi certyfikowanemu jako halal. Składający petycję wzywają do pilnego podjęcia działań legislacyjnych w tej sprawie oraz do wprowadzenia zakazu transportu zwierząt gospodarskich z UE do krajów, które nie przestrzegają unijnych norm w zakresie dobrostanu zwierząt.

Thank you for your support, U. P.
pro

contra