Zusammenleben

Z 284 podpisami, w sprawie nietransparentnego projektowania kolejnego etapu budowy suchych zbiorników na Ziemi Kłodzkiej oraz zagrożeń dla środowiska wynikających z tej inwestycji

Helena Gawron
5 Supporters 5 in European Union
  1. Launched October 2019

Składająca petycję twierdzi, że w trakcie przygotowań do uzyskania finansowania przez Bank Światowy kolejnego etapu budowy suchych zbiorników na Ziemi Kłodzkiej w ramach projektu Odra-Vistula (sztuczna regulacja i poprawa żeglowności polskich rzek) doszło do nieprawidłowości. Pominięto jej zdaniem etap konsultacji społecznych, nie poinformowano mieszkańców o przesiedleniach z odpowiednim wyprzedzeniem, ludzie dotknięci nimi ani nie uzyskali godziwych rekompensat za swój dobytek, ani nie mieli możliwości odwołania się. Ponadto składająca petycje wskazuje na nieodwracalne skutki budowy zbiorników na krajobraz i ekologiczną równowagę Ziemi Kłodzkiej: zniszczenie ekosystemów leśnych, w tym zagrożenia dla gatunków zwierząt i roślin chronionych w ramach sieci Natura 2000 oraz dla gatunków ginących. Istnieje też ryzyko pogorszenia retencji wody, zabetonowania cennych z turystycznego punktu widzenia obszarów, które pozbawiłyby wielu mieszkańców źródeł utrzymania z tego sektora.

Thank you for your support, Helena Gawron