Umwelt

W sprawie ochrony jakości powietrza na terenie aglomeracji miasta Rennes (Francja)

E. P.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składający petycję ubolewa nad udzieleniem pozwolenia na budowę centrum handlowego Open Sky w Pacé, w aglomeracji miasta Rennes, i twierdzi, że przedsięwzięcie to spowoduje znaczne pogorszenie jakości powietrza na obszarze, który i tak już jest zanieczyszczony. Zauważa, że do centrum handlowego trudno będzie dostać się środkami transportu publicznego, a to doprowadzi do nasilenia ruchu drogowego i korków. Składający petycję twierdzi również, że nie dokonano całkowitej transpozycji do prawa francuskiego dyrektywy 2008/50/WE w sprawie jakości powietrza i czystszego powietrza dla Europy, zwłaszcza w zakresie wartości NO2 oraz PM10 , i że zanieczyszczenie na terenie aglomeracji Rennes jest przedmiotem sprawy wniesionej przeciwko Francji przez Komisję Europejską i toczącej się przed TSUE.

Thank you for your support, E. P.