Umwelt

W imieniu Bezpartyjnej Platformy Politycznej na rzecz Ochrony Lasu w pobliżu Stadionu Raiffeisen Arena (Waldstadion Pasching), w sprawie domniemanego naruszenia konwencji z Aarhus w związku ze zmianami w planie zagospodarowania przestrzennego gminy Pasching (Austria)

1. Launched 29/04/2020
  2. Time remaining 9 months

Zdaniem składającej petycję Komisja nie w pełni kładzie nacisk na wdrożenie konwencji z Aarhus w Austrii. Twierdzi ona, że złożyła skargę na planowaną zmianę sposobu użytkowania gruntów. Składająca petycję twierdzi jednak, że ustawa o planowaniu przestrzennym Górnej Austrii nie zezwala na kontrolę sądową zmiany sposobu użytkowania gruntów, niemniej art. 9 ust. 3 konwencji z Aarhus wymaga jej zdaniem kontroli sądowej decyzji mających znaczenie dla środowiska, takich jak zmiany sposobu użytkowania gruntów. Składająca petycję twierdzi, że chociaż Austria zgłosiła zastrzeżenie dotyczące wdrożenia art. 9 ust. 3, Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej orzekł w swoim wyroku, że państwo członkowskie ma swobodę w dokonywaniu ustaleń dotyczących administracyjnej lub sądowej procedury odwoławczej, lecz musi zapewnić zainteresowanej społeczności możliwość korzystania z procedury odwoławczej. Składająca petycję wzywa do podjęcia działań w celu zapewnienia, aby w związku z procedurami zagospodarowania przestrzennego konwencja z Aarhus była wdrażana zgodnie z prawem Unii.

Thank you for your support, Überparteiliche Plattform für den Erhalt der Waldfläche bei der Raiffeisen Arena (Waldstadion Pasching)