Handelspolitik

W sprawie zmian we włoskim kodeksie drogowym dotyczących użytkowania pojazdów zarejestrowanych za granicą

F. C.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję odnosi się do niedawnej zmiany we włoskim kodeksie drogowym zakazującej mieszkańcom Włoch (osobom, które przebywają tam dłużej niż 60 dni) prowadzenia pojazdów zarejestrowanych w innych państwach członkowskich (z wyjątkiem aut, które są wynajmowane, dzierżawione lub wypożyczane). Według składającego petycję właściwe prawo stanowi, że w przypadku naruszenia nowego przepisu możliwe jest nie tylko ukaranie grzywną osoby dopuszczającej się takiego naruszenia, ale również skonfiskowanie pojazdu i dokumentów pojazdu, zmuszając właściciela do pokonania zawiłości włoskiej biurokracji. Składający petycję zwraca się do instytucji europejskich o zajęcie stanowiska w sprawie zgodności z zasadami rynku wewnętrznego przedmiotowych przepisów, które jego zdaniem stanowią bezpośrednią lub pośrednią dyskryminację w dziedzinie swobodnego przepływu towarów i osób.

Thank you for your support, F. C.

openPetition international