Versorgung

W sprawie zakazu stosowania osadów ściekowych w rolnictwie w Europie

Socialwelfare
0 Supporters 0 in European Union
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składający petycję jest zaniepokojony wykorzystywaniem osadów ściekowych w rolnictwie w Europie, a zwłaszcza we Włoszech. Krytykuje dekret przyjęty przez włoski rząd, w którym zezwala się na wykorzystywanie osadów ściekowych jako nawozu w glebach rolniczych. Według składającego petycję włoskie ustawodawstwo i regionalna agencja ochrony środowiska („l’Arpa Torino”) nie stosują wystarczająco wysokich standardów w zakresie przetwarzania i usuwania osadów we Włoszech. Składający petycję wyjaśnia, że w rezultacie osady są wykorzystywane wraz z innymi odpadami przemysłowymi zawierającymi wysokie stężenie substancji chemicznych, co prowadzi do zanieczyszczenia gleby. Składający petycję zwraca się zatem do Parlamentu Europejskiego o wezwanie do zakazu stosowania osadów w rolnictwie w Europie.

Thank you for your support, Socialwelfare