Umwelt

W sprawie wstrzymania przedsięwzięcia polegającego na utworzeniu składowiska odpadów w Lăpușel, Rumunia

Petitioner
0 Supporters 0 in European Union
Collection finished
  1. Launched August 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składająca petycję sprzeciwia się utworzeniu składowiska odpadów w pobliżu wsi Lăpușel w Rumunii, argumentując, że spowodowałoby to zanieczyszczenie środowiska naturalnego i zagroziłoby zdrowiu miejscowej ludności. Twierdzi, że w pobliskiej wsi Sârbi, w gminie Fărcașa, dokonano znacznych inwestycji w przedsięwzięcie polegające na utworzeniu składowiska odpadów, i sugeruje, że z korzyścią dla regionu byłoby zrealizowanie tego właśnie przedsięwzięcia, a nie rozpoczynanie nowego w pobliżu jej wioski. Składająca petycję zwraca również uwagę, że przedsięwzięcie polegające na utworzeniu składowiska odpadów w Lăpușel zostało wcześniej wstrzymane w wyniku sprzeciwu ze strony miejscowej ludności, ale zostało wznowione celowo podczas blokady spowodowanej COVID-19, kiedy ludzie nie mogli przeciw niemu protestować.

openPetition international