Gesundheit

W sprawie rzekomego braku konsultacji publicznych oraz w sprawie wpływu na środowisko w związku z budową nowego portu lotniczego przez polski rząd

K. K.
  1. Launched 05/06/2020
  2. Time remaining 11 months

Składający petycję twierdzi, że polski rząd przyjął specjalną ustawę, która umożliwia organom publicznym budowę mogącego obsłużyć 100 mln pasażerów portu lotniczego w lokalizacji na południe od Warszawy bez konieczności przeprowadzania konsultacji publicznych ani oceny oddziaływania na środowisko. Składający petycję utrzymuje, że plan budowy portu lotniczego narusza konwencję z Aarhus, konwencję krajobrazową i dyrektywę dotyczącą hałasu. Twierdzi on, że władze utrzymują w tajemnicy przed lokalnymi społecznościami dokładną lokalizację i plany. Składający petycję utrzymuje, że rozbudowa istniejących portów lotniczych w Warszawie, Modlinie i Radomiu jest realną alternatywą dla nowego portu lotniczego.

Thank you for your support, K. K.