Gesundheit

W sprawie nierównego traktowania pracowników w służbie zdrowia Aragonii

Belen Moreno Solano
  1. Launched 16/10/2019
  5. decision

Składająca petycję informuje o dyskryminacji, której od 2010 r. doświadcza część pracowników służby zdrowia Aragonii (kadra zarządzająca, pracownicy świadczący usługi i personel szkolący pracowników służby zdrowia), gdyż od tego roku przyznaje się im trzeci poziom kwalifikacji zawodowych i, w przeciwieństwie do absolwentów szkół wyższych i absolwentów kierunków medycznych, wciąż nie otrzymują dodatku do wynagrodzenia z tego tytułu. Składająca petycję uważa, że nie ma obiektywnego i racjonalnego uzasadnienia faktu, że – o ile absolwenci kierunków medycznych i absolwenci szkół wyższych otrzymują wynagrodzenie z tytułu trzeciego poziomu kwalifikacji zawodowych – pracownicy odmiennych kategorii, otrzymujący też znacznie niższe wynagrodzenie, nie otrzymują wynagrodzenia z tytułu tego poziomu kwalifikacji zawodowych. Jedyna obiektywna różnica polega na tym, że należą oni do innej kategorii ustawowej o niższych wynagrodzeniach.

Thank you for your support, Belen Moreno Solano