Verwaltung

W sprawie nałożenia wymogu uzyskiwania średniego krajowego wynagrodzenia na obywateli państw trzecich ubiegających się o łączenie rodzin na Malcie

Milan Noro
  1. Launched 01/05/2020
  2. Time remaining 10 months

Składający petycję potępia nałożenie przez władze maltańskie wymogu uzyskiwania średniego krajowego wynagrodzenia zamiast ustawowego wynagrodzenia minimalnego na spełniających pozostałe kryteria obywateli państw trzecich ubiegających się o łączenie rodzin obejmujących małoletnie dzieci. Składający petycję twierdzi, że w rezultacie 41 małoletnich dzieci jest zagrożonych wydaleniem z Malty (na dzień 30 grudnia 2019 r.).Składający petycję odnosi się do dyrektywy Rady 2003/86/WE, a w szczególności do jej art. 7 ust. 1 lit. c): „stabilne i regularne środki, które wystarczają do utrzymania tej osoby oraz członków jej rodziny, bez korzystania z systemu pomocy społecznej danego państwa członkowskiego. Państwa członkowskie dokonują oceny tych środków poprzez odniesienie do ich rodzaju i regularności wpływu, przy czym mogą wziąć pod uwagę poziom najniższych krajowych płac, rent i emerytur, a także liczbę członków rodziny”.Co istotniejsze, przywołuje on wykładnię art. 7 ust. 1 lit. c) wspomnianej dyrektywy dokonaną przez TSUE w sprawie C-578/08 – Chakroun: „43. Jako że zezwolenie na łączenie rodziny jest zasadą ogólną, możliwość przewidzianą w art. 7 ust. 1 lit. c) dyrektywy należy interpretować w sposób zawężający. Ponadto margines swobody przyznany państwom członkowskim nie powinien być przez nie wykorzystywany w sposób naruszający cel tej dyrektywy, którym jest sprzyjanie łączeniu rodzin, oraz jej skuteczność”.

Thank you for your support, Milan Noro