Zusammenleben

W sprawie dyskryminujących praktyk państwa włoskiego związanych z wydawaniem i przedłużaniem paszportów włoskich rodziców

Petitioner
72 Supporters 72 in European Union
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składająca petycję skarży się na dyskryminującą praktykę państwa włoskiego w odniesieniu do wydawania i przedłużania paszportów włoskich rodziców. Składająca petycję wyjaśnia, że aby uzyskać lub przedłużyć paszport, włoski rodzic potrzebuje zgody drugiego rodzica, nawet jeśli jest to były małżonek lub były partner, który wyjechał z Włoch z ich dziećmi. Ta praktyka jest nie tylko bardzo upokarzająca, ale i szczególnie skomplikowana w przypadku, gdy były małżonek wyjechał wraz z dziećmi za granicę i nie zostawił adresu. Składająca petycję twierdzi, że w takich przypadkach włoski rodzic jest zmuszony zwrócić się do sędziego ds. opieki nad dziećmi w celu uzyskania paszportu. Składająca petycję wzywa państwo włoskie do natychmiastowego zaprzestania tej dyskryminującej praktyki, która szkodzi jego własnym obywatelom.

openPetition international