Umwelt

W imieniu platformy sprzeciwiającej się rozbudowie oczyszczalni Placeres („Non á Ampliación de la Depuradora de Placeres”), w sprawie naruszenia dyrektyw europejskich w związku z nowymi projektami oczyszczania estuarium w Pontevedra (Galicja, Hiszpania)

Plataforma Non A Ampliación da Depuradora dos Praceres
0 Supporters 0 in European Union
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składająca petycję twierdzi, że w następstwie skargi wniesionej przez Komisję Europejską przeciwko Hiszpanii w związku z zagrożeniami dla zdrowia publicznego wynikającymi z nieodpowiedniego oczyszczania ścieków komunalnych Trybunał Sprawiedliwości UE potwierdził w 2016 r. powtarzające się naruszanie przepisów dotyczących oczyszczania ścieków w estuarium w Pontevedra. Składająca petycję sprzeciwia się nowemu projektowi, wskazując, że punkt zrzutu do ujścia rzeki zostanie po prostu przeniesiony, a problem pozostanie faktycznie nierozwiązany. Składająca petycję informuje również, że projekt rozbudowy obecnej oczyszczalni ścieków nie został podany do wiadomości publicznej, co uznaje za naruszenie dyrektywy 2003/4/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2003 r. w sprawie publicznego dostępu do informacji dotyczących środowiska.

Thank you for your support, Plataforma Non A Ampliación da Depuradora dos Praceres