Handelspolitik

W imieniu Plataforma Aire Limpio en la Hoya de Buñol, w sprawie jakości powietrza w gminie La Hoya de Buñoli-Chiva we wspólnocie autonomicznej Walencja w Hiszpanii

Plataforma Aire Limpio en la Hoya de Buñol
Collection finished
  1. Launched November 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję informuje, że cementownia należąca do meksykańskiej korporacji wielonarodowej, położona w gminie La Hoya de Buñoli-Chiva we wspólnocie autonomicznej Walencja, zajmuje się produkcją cementu od 100 lat. Jednak w ostatnich 20 latach spalane są w niej różnego rodzaju odpady miejskie i przemysłowe (niebezpieczne toksyczne substancje chemiczne) w celu uzyskania paliwa do produkcji cementu. W ten sposób oszczędza się pieniądze, które w innym przypadku musiano by wydać na paliwa konwencjonalne. Te niezwykle toksyczne procesy określane są jako „odzysk odpadów”. Składający petycję uważa, że ten rodzaj działalności oprócz szkód powodowanych w środowisku naturalnym niesie ze sobą również wyraźne zagrożenie dla zdrowia publicznego, gdyż jest przyczyną gwałtownego wzrostu zachorowalności na choroby płuc, nowotwory, choroby endokrynologiczne, skórne i alergiczne na obszarach, na który oddziałują gazy emitowane w wyniku procesu spalania odpadów.

Thank you for your support, Plataforma Aire Limpio en la Hoya de Buñol

openPetition international