Zusammenleben

W imieniu 14 skarżących, z dwoma podpisami, w sprawie sposobu, w jaki osoby ubiegające się o azyl są traktowane w Bułgarii

O. M.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Time remaining 2 days

Składający petycję występuje w imieniu grupy obywateli afgańskich ubiegających się o azyl, którzy przebywali w zamkniętych lub otwartych ośrodkach detencyjnych w Bułgarii. Według zarzutów osoby te były w tym kraju brutalnie traktowane i zmuszone do rejestracji odcisków palców, co zdaniem składającego petycję stanowi praktykę nielegalną, gdyż w ten sposób osoby te są faktycznie uznawane za ubiegające się azyl w Bułgarii, wbrew ich woli. Powołuje się w związku z tym na rozporządzenie dublińskie 604/2013/UE, dotyczące ustalania państwa członkowskiego odpowiedzialnego za rozpatrzenie wniosku o azyl. . Wszystkie wspomniane osoby zgłaszają poniżające warunki przetrzymywanie: nieludzkie traktowanie przez służby bezpieczeństwa i strażników, brak tłumacza podczas przesłuchań, niedobór żywności, brak podstawowych udogodnień sanitarnych, a nawet rzekome zabójstwa popełnione przez strażników w zamkniętych ośrodkach detencyjnych.

Thank you for your support, O. M.

openPetition international