Bauvorhaben

V imenu državljanskega odbora Piazza d’Armi, skupaj s 86 podpisi, o prepovedi gradnje na zeleni mestni površini ,

Comitato cittadini per Piazza d'armi
  1. Launched 25/02/2020

Vlagatelj peticije želi ohraniti 35 hektarov zelene površine na območju Piazza d’Armi, ki je naravna oaza v mestnem okolju Milana. Lastništvo območja je leta 2016 prešlo z ministrstva za obrambo na ministrstvo za gospodarstvo in finance, slednje pa ga je prek nepremičninske družbe dalo na prodaj. V razpisu je navedeno, da bo imel kupec možnost zgraditi približno štiri tisoč stanovanj na stavbnem zemljišču, pa tudi terciarne in poslovne zgradbe v skladu z uredbo mesta o urbanističnem načrtovanju. V okviru projekta je predvideno tudi podrtje vojaških stavb z zgodovinsko in arhitekturno vrednostjo. Odbor poudarja pomembne lastnosti te zelene površine z edinstvenim ekosistemom (z listavci, mokriščem in zelenjavnimi vrtovi), ki je ključen za raven podtalnice v mestu. Posreduje tudi zaskrbljujoče ocene (iz poročila italijanskega inštituta za varstvo in raziskovanje okolja iz leta 2016 o izčrpanosti prsti, dinamiki zemlje in ekosistemskih storitvah) o izgubi ekosistemskih storitev zaradi prekomerne gradnje. Poleg tega odbor opozarja na vpliv, ki bi ga imela gradnja na rastline in živali v mokrišču, zlasti ptice selivke in dvoživke, med katerimi je 39 vrst ptic, ki so zaščitene z Direktivo 2009/147/ES (direktivo o pticah) in Direktivo Sveta 92/43/EGS (direktivo o habitatih). Poudarja tudi, da ima Piazza d’Armi zaradi gozda v velikosti 50 nogometnih igrišč pozitiven učinek na onesnaženost zraka v Milanu in okolici (velemestno območje Milana v tem pogledu nenehno krši evropske dnevne in letne mejne vrednosti trdnih prašnih delcev (PM10) in dušikovega dioksida (NO2)). Vlagatelji peticije navajajo še zgodovinsko in antropološko vrednost Piazze d’Armi, zlasti kmetijsko dejavnost in z njo povezane pokrajinske omejitve, ter lokalne kampanje za ozaveščanje in ohranitev, ki jih je leta 2017 vodil Fondo Ambiente Italiano (italijanski okoljski sklad). Vse te točke podpirajo argument za vzpostavitev velikega javnega parka, v katerem bodo vse zelene in gozdne površine Piazze d’Armi ohranjene kot naravni kapital biotske raznovrstnosti.

Thank you for your support, Comitato cittadini per Piazza d'armi