Bauvorhaben

A Piazza d’Armi polgári bizottság nevében Diego Profili (olasz) állampolgár által benyújtott 0480/2018 számú, 86 aláírással ellátott petíció, városi zöld területen belüli építkezés megtiltására

Comitato cittadini per Piazza d'armi
  1. Launched 25/02/2020

A petíció benyújtója 35 hektárnyi zöld területet kíván megőrizni a Piazza d’Armi területén, amely Milánó városában természetes oázist képez. 2016-ban a terület tulajdonjoga a Védelmi Minisztériumtól a Gazdasági és Pénzügyi Minisztériumhoz került. Utóbbi ingatlankezelő társaságon keresztül értékesítésre bocsátotta azt, és az ajánlati felhívásban megemlítette, hogy a vevő(k)nek lehetősége(ük) nyílik arra, hogy egy kijelölt lakóövezetben körülbelül négyezer lakást, valamint szolgáltatási és kereskedelmi épületeket építsenek a város várostervezési szabályozása szerint. Ez az átalakítási projekt történelmi és építészeti értékű katonai épületek lebontását is előirányozza. A bizottság hangsúlyozza e zöld tér adottságait, amely (széles lomblevelű erdőjével, vizes élőhelyeivel és veteményeseivel) egyedülálló, a város felszín alatti vízszintje szempontjából döntő fontosságú ökoszisztémát jelent. A petíció benyújtója (az ISPRA talajkimerülésről, talajdinamikáról és ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló 2016. évi jelentéséből származó) aggasztó becsléseket is rendelkezésre bocsát a túlépítkezés miatti ökorendszer-szolgáltatások kieséséről. A bizottság felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy az építkezés milyen hatást gyakorolna a vizes élőhelyeken élő növény- és állatvilágra, különösen a költöző madarakra és kétéltűekre, amelyek között a 2009/147/EK irányelv (madárvédelmi irányelv) és a 92/43/EGK irányelv (élőhelyvédelmi irányelv) alapján védett 39 madárfaj is szerepel. Hangsúlyozza továbbá, hogy a Piazza d’Armi 50 futballpálya nagyságának megfelelő erdős területe szükségmegoldást jelent a milánói és Milánó körüli légszennyezésre (ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a milánói nagyvárosi terület folyamatosan megszegi az EU napi és éves határértékeit, mind a lebegő részecske (PM10), mind a nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációja tekintetében). Végezetül a petíció benyújtói megemlítik a Piazza d’Armi történelmi és antropológiai értékét, különösen a mezőgazdasági tevékenységet és tájvédelmet, valamint a Fondo Ambiente Italiano [Olasz Környezetvédelmi Alap] által 2017-ben vezetett helyi figyelemfelkeltő kampányokat. E pontok mindegyike amellett szól, hogy egy olyan nagy parkot kell létrehozni, ahol a Piazza d’Armi teljes zöld tere és fás területe megőrizhető a „biológiai sokféleség természeti erőforrásként”.

Thank you for your support, Comitato cittadini per Piazza d'armi