Bildung

W sprawie używania lotniczego języka angielskiego przez pracowników lotniczej obsługi technicznej w UE

Steve Bentley
1 Supporter 1 in Europäische Union
  1. Launched 15/01/2020

Składający petycję zwraca się do Komisji Europejskiej i Agencji Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Lotniczego (EASA) o rozważenie obowiązkowego wprowadzenia języka angielskiego w procesach komunikacji, dokumentacji i zarządzania w lotniczej obsłudze technicznej we wszystkich państwach członkowskich UE, w tym znajomości lotniczego języka angielskiego jako podstawowego wymogu dla odpowiednich pracowników i organów.Składający petycję przypomina o znacznej poprawie sytuacji w dziedzinie bezpieczeństwa pasażerów lotniczych, gdy po tragicznym zderzeniu dwóch samolotów w 1977 r. na Teneryfie wprowadzono obowiązek znajomości języka angielskiego dla pilotów i kontroli ruchu lotniczego w całej Unii Europejskiej.Bezpieczeństwo można by jeszcze podnieść, unikając ryzyka wynikającego z niezrozumienia i nieprawidłowej interpretacji danych w lotniczej obsłudze technicznej.

Thank you for your support, Steve Bentley